El nostre institut a la fase final de la Lliga de Debat de Secundària!


PEDRO RUIZ

Editors del text al blog: Walid El Makrini i Haroún Sy Xarles

El passat divendres 4 de març es va celebrar a la Facultat de Lletres i de Turisme de la Universitat de Girona la tercera edició de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat que organitza la Xarxa Vives. Una institució sense ànim de lucre que representa i coordina les tasques de 21 universitats de quatre estats europeus des de 1994.

Vam tenir l'orgull de representar el nostre institut en Zoel Esteve, la Júlia Àlvarez, la Laura Molina, en Pedro Ruíz i, malauradament, no ens va poder acompanyar la Natàlia Espasandín, que també forma part de l'equip de debat de l'institut, així com el nostre capità, el professor de filosofia Francesc Fernàndez. Tots nosaltres som alumnes de 2n de Batxillerat. La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat és una competició d'oratòria en la qual diversos equips debaten sobre un tema polèmic i d'actualitat.

D'esquerra a dreta veiem la Laura, en Pedro, la Júlia i en Zoel

En la present edició, es debatia el següent tema: Internet ens fa més lliures?
Els alumnes ens vam citar a les 8:15h a la Facultat de Lletres amb el professor i a les 8:30h es va procedir a realitzar el sorteig per a conèixer els adversaris amb els que havíem de debatre. Ens va tocar l'Institut Illa de Rodes (Roses) com a primer contrincant, un debat que va tenir lloc a les 10:30h. En aquest primer enfrontament, vam guanyar defensant que estàvem en contra que Internet ens fa més lliures i vam obtenir una puntuació de 4'33 sobre 5.

En el segon debat vam trobar-nos amb l'Institut Caldes de Malavella, que va imposar-se al nostre conjunt, que també ens va tocar defensar en contra. Ens van atorgar una puntuació de 2'81 sobre 5, resultat del qual discrepàvem. Durant el dinar, es van viure molts nervis: dels nou equips que van participar en aquesta fase local classificatòria, només quatre tenien accés a les semifinals i finals.
Moments abans de les tres de la tarda, ens van comunicar que passàvem com a quart de equip amb un resultat de 7'14 i conseqüentment accedíem a les semifinals, on vam haver de defensar que Internet ens fa més lliures i ens vam creuar amb el Col·legi Maristes de Girona, un rival dur i ben preparat. Malgrat tot, vam imposar-nos amb una puntuació de 4'17 i la felicitat va esclatar: havíem arribat a la preuada i desitjada final.

Passés el que passés, estàvem molt orgullosos de la feina feta. No era temps per a distraccions: ens jugàvem l'accés a la gran fase final de València.

La final va ser espectacular: la Sala de Graus era plena de gom a gom. Feia goig veure tant públic que estava expectant. A la final, ens vam trobar amb l'Institut Salvador Espriu de Salt, un equip amb un discurs molt definit i amb una bona capacitat d'oratòria. A les quatre de la tarda es va donar inici a aquest debat tan decisiu, en el qual vam haver de defensar la llibertat que ens proporciona Internet. Vam vèncer amb un 4'01 enfront un 3'8 de l'equip rival i vam aconseguir un premi que ens dóna accés a la fase final que tindrà lloc a la Universitat Politècnica de València els propers 29 i 30 d'abril del 2016. Allà serem els representants de la Universitat de Girona. Hi trobarem els grups que representen les 11 universitats restants que combatran amb nosaltres: Universitat d'Alacant, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Barcelona, Universitat d'Andorra, Universitat de Lleida, Universitat Jaume I, Universitat Rovira i Virgili, Universitat Pompeu Fabra, Universitat Politècnica de València (exerciran d'amfitrions) i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya.



Moments de la intervenció dels nostres representants

Per a nosaltres, ha estat una experiència inoblidable i altament enriquidora. Estem molt satisfets de poder anar a la final de València, representant el nostre institut i a la Universitat de Girona. Treballarem dur i ens esforçarem per deixar el llistó ben alt i, a través del diàleg i l'oratòria, intentar aconseguir el millor resultat possible.

És una vivència que recomanem i que ens encantaria que pròximes generacions d'alumnes del centre també participessin en aquestes jornades. Més enllà dels debats, vam poder conèixer gent nova i conversar. Són oportunitats úniques on podem demostrar les nostres conviccions des del respecte, la precisió lèxica i l'adequació lingüística. Aprofitem-les, perquè el premi és magnífic! Ens enduem uns records genials!

Comentaris