El MUSCLO i el CARGOL...

Via de la imatge AQUÍ

EL MUSCLO

El musclo és un animal marí molt conegut i apreciat; té el cos tou totalment protegit per una closca formada per dues valves, per això es diu que és un bivalve.

El musclo i tots els animals amb closca de dues valves són mol.luscs de la classe dels bivalves.

El cos del musclo: les dues valves de la closca estan unides per un lligament, és el lligament elàstic. A la cara externa de la closca, de color negre és veuen les línies de creixement.
La cara interna de la closca és brillant perquè està recoberta d'una fina capa de nacre i té les vores de color blau fosc.
Dins de la closca hi ha la massa visceral formada pel fetge, els ronyons, l' estómac, etc... Tot el cos tou del musclo està envoltat d'una pell tendra i carnosa que rep el nom de mantell.
On viuen els musclos :els musclos viuen a la costa, fixats damunt les roques batudes per les onades. Cal tenir en compte que necessiten ambients on l'aigua s'ha de renovar contínuament.
Com respiren els musclos :els musclos respiren mitjançant dues làmines molt fràgils que són les brànquies, per això es diu que els musclos són lamel·libranquis.
Un viver de musclos:els musclos es crien en vivers artificials; a alta mar s'instal·len els vivers on es fixen les larves i es transformen en petits musclos; allí es recullen i es porten als vivers de creixement situats a prop de la costa, on als musclos es fan adults ràpidament perquè se'ls dóna aliment en abundància.
Als vivers de musclos cal vigilar que l'aigua sigui neta perquè són tota la contaminació pot quedar concentrada en el cos del musclo. Cal recordar que el musclo és un animal filtrador.
Altres bivalves: a més dels musclos, molts altres mol·luscs de la classe dels bivalves són apreciats per al consum humà, com és el cas de les ostres, les closques, les escopinyes, les tellerines.
Les ostres destaquen pel seu sabor i acostumen a menjar-se vives. També són criades en vivers artificials.
Hi ha una mena d'ostra, l'ostra perlera o mareperla, que segrega en el seu interior perles de nacre molt apreciades en joieria.
Les escopinyes tenen la closca amb les dues valves iguals i en forma de cor.
Les tellerines tenen la closca allargada i de color violeta fosc.
ASMA EL AMRANI 4T A
*********************************************

Via de la imatge AQUÍ
 EL CARGOL

El cargol és un animal terrestre molt comú, fàcil de veure i ben conegut de tothom.
El cargol és un mol·lusc de la classe dels gasteròpodes. Té les següents parts: el cos, el cap, els tentacles oculars, el llargs tentacles tàctils curts i el peu, la massa visceral, el mantell i la closca. 
El cargol és un animal de vida nocturna, si bé en dies foscos i plujosos és fàcil observar-lo en activitat.
A l´ hivern : el cargol es fica dins la closca tapa l´ obertura amb una fina capa de bava seca. Quan arriba la primavera el cargol surt de la closca per buscar menjar, puja pels arbres i es menja les fulles.
La reproducció del cargol:
Els cargols són hermafrodites, és a dir tenen els dos sexes que són indispensable per la reproducció. Quan els cargols s´aparellen poden arribar a posar una dotzena d´ous. 


Said Baghouz i Celina Garcia 4A

Comentaris