Bullying a les escoles i als instituts

PAULA HERNÁNDEZ MOLINA

El bullying o l’assetjament escolar és maltracte tant psicològic com físic entre companys o fins i tot amb els professors.
També hi ha per Internet, és a dir, “cyberbullying”. El qual es fa a través de xarxes socials com per exemple Facebook.
Quan un grup de persones es riu d’una altra, la ridiculitzen i la deixen sola parlem d’un d’aquests casos. I quan alguna persona pateix aquest tipus d’abús, se sent molt sola; se sent gairebé inútil i marginada per la societat. Això sol comportar depressió, ansietat, problemes alimentaris, d’autoestima, i fins i tot pot comportar autolesions o iniciar-se al consum de drogues.
Cada vegada hi ha més casos que, per desgràcia, acaben en suïcidi, com per exemple l’Amanda Todd, una noia de Canadà , a la qual van estar maltractant al seu institut i per totes les seves xarxes socials. Ella va enviar una foto dels seus pits a un home que no coneixia, el qual les va difondre per tot Internet. La pobra noia es va suïcidar desprès de penjar un vídeo a YouTube sobre la seva història.

Per desgràcia aquest casos són molt freqüents als instituts de tot el món, sobretot als Estats Units d’Amèrica. Allà hi ha un programa d’activitats perquè aquestes coses no passin; un dels exemples és un programa que fan a la MTV que es diu “If You Really Knew Me”, que vol dir, “Si em coneguessis de veritat”. Aquest programa està dissenyat per unir els estudiants. El dia de “El gran repte” tots els grups de classes socials es reuneixen per revelar alguna cosa personal desprès d'estar una setmana preparant-los amb petites proves per grups.
Es demostra amb coses com aquestes que les persones que fan aquest abús als altres companys solen tenir problemes a casa, per exemple, algú de la família amb problemes de salut, la seva mare pateix violència de gènere o alguns dels seus pares són alcohòlics o tenen problemes amb les drogues. Això fa que se sentin abandonats i facin que es comportin així, desfogant-se amb els altres.
Una bona manera d’evitar aquest tipus de problemes i abusos a les escoles o als instituts, seria fer com als EUA, amb aquest programa que s’han aconseguit tants bons resultats. I si algú ja ho pateix, el que ha de fer és avisar al seu pare, mare o tutor perquè les coses no empitjorin.