lsabel Vilà, la primera sindicalista catalana, que era calongina, protagonista del musical “IsaVel”


El passat dia 4 d’octubre es va poder veure al Teatre el Jardí de Figueres “IsaVel”, el musical dedicat a la sindicalista calongina Isabel Vilà.

Josep Rodríguez-Local- 16/10/13

Isabel Vilà i Pujol(Calonge, 1843 – Sabadell, 1886) va ser una dona republicana i lluitadora pels drets dels treballadors, considerada la primera sindicalista catalana. Va entrar a la història catalana gràcies a l’escrit que va fer el Diputat Caimó al Foc de la Bisbal(1869), i per aquesta causa també Carles Rahola la va enlairar a la categoria d’heroïna. Va tenir presència en la implantació de l’Associació Internacional de Treballadors (AIT) al Baix Empordà, i va crear la Federació Local de l’Associació Internacional de Treballadors de Llagostera.

Era coneguda com “Isabel cinc hores” per la seva reivindicació de la jornada de cinc hores per als menors de 13 anys. La seva participació en la campanya “Fora quintes!”, la sol·licitud d’una biblioteca per als obrers a Llagostera, la seva lluita per assolir la jornada de cinc hores per als infants que treballaven a les fàbriques... la van fer una dona modèlica i increïblement moderna en el seu temps.

El 1874, amb el cop d’estat del General Pavia i la il·legalització de la Internacional, va exiliar-se a Carcassona, on va poder formar-se com a mestra. Allà hi passà uns anys fins que el 1880 va tornar a Catalunya per dedicar-se a l’ensenyament fundant un col·legi a Barcelona i , més tard va ser directora d’una escola de nenes de la “Institución Libre de Enseñanza” a Sabadell, on va morir el 1886.

El seu musical s’ha fet a Figueres i també es farà a les ciutats de Girona i Barcelona. Isabel
Vilà serà representada per l’actriu Iris Vilà.




Isabel Vilà (Iris Vilà) i Pere Caimó (Carlos Gramaje),
als assajos Foto: SALVADOR SABATER