La SIDA?

VERÓNICA PINO I RAJAE SOUITOU

Segur que més d’alguna vegada haureu sentit parlar sobre SIDA, bé però us heu preguntat mai, Què es realment?, Com és crea?,...etc. Bé, doncs us deixem aquí una investigació, sobre la SIDA.

La SIDA (Síndrome d’Immunodeficiència Adquirida) és una malaltia infecciosa causada pel VIH (Virus de la Immunodeficiència Humana) que causa una profunda alteració de la immunitat cel·lular, la qual afavoreix l’aparició d’altres infeccions i malalties greus, com el càncer. 

HISTÒRIA DEL SIDA

El SIDA, la malaltia causada pel VIH, va començar a aparèixer al voltant dels anys 1920, a Kinassa actual capital de la República Democràtica del Congo (llavors coneguda com Leopoldville), i es va expandir per la resta del món a partir dels anys 60. 
Explica Oliver Pybus, professor del Departament de Zoologia de la Universitat d'Oxford i autor principal de l'article. "Sembla que una combinació de factors en Kinsasa a principis del segle XX va crear una 'tempesta perfecta' que va propiciar l'aparició del VIH".

Aquesta tempesta perfecta va ser el resultat de la combinació de diversos factors que tenen a veure amb el comportament de les poblacions en les colònies africanes: l'ampliació de les xarxes de transport, els canvis en l'atenció sanitària i l'augment de la promiscuïtat sexual.

Les dades indiquen que l'expansió del virus es deu a qüestions demogràfiques. Concretament a dos grups petits i molt actius: un, el comerç de sexe, on s’han trobat registres que a partir de 1960 hi ha un augment significatiu de clients, tot i que amb poques prostitutes; i una altra possible font és el contagi per injeccions no esterilitzades en clíniques on es tractaven les malalties sexuals d'aquesta població .

COM ES TRANSMET?
Com ja sabem, es transmet mitjançant els espermes, les secrecions vaginals, però també per la sang o la llet materna. No només es transfereix en relacions heteros, sinó que també està present en relacions homosexuals; i també es important saber que ens podem infectar a través de sexe oral, penetració; i si algú pateix SIDA, també pot transmetre per fluids: saliva, suor, orina... 

Aquest virus és poc resistent al exterior, per això sol habitar dins del cos.

Els efectes del SIDA triguen molts anys en mostrar-se, poden tardar fins a 10 anys. Es manifesta mitjançant febres, suors, glàndules inflades, rigors, debilitat i pèrdua de pes. Més tard provoquen infeccions pulmonars, gastrointestinals, afectacions neurològiques i psiquiàtriques, tumors i malignats, entre d’altres. Són moltes les malalties que podem patir a causa de la debilitació del nostre sistema immunitari. 

COM ES POT SABER?
Per saber si una persona pateix de SIDA, s’haurà de fer un anàlisi de sang específic per detectar el VIH, en cas de no saber-ho, un dels efectes secundaris més visibles, solen ser els següents: 

-Febre i dolor muscular
-Mal de cap
-Mal de coll
-sudoració nocturna
-Úlceres bucals, fins i tot infecció per fongs (candidiasi)
-Ganglis limfàtics inflamats
-diarrea

Encara que moltes persones, poden viure anys sense tenir ni percebre símptomes i no donar-se compte de la malaltia que esta patint, fins que s’expandeix totalment.

TRACTAMENT

No hi ha cura pel SIDA, si la tinguéssim haurem de prendre pastilles, antirretrovirals, de manera combinada (inhibidors de la transcriptasa inversa i inhibidors de la proteasa). Aquestes pastilles només ens mantindran el virus perquè no es desenvolupi més. 

També podem prevenir-la, utilitzant preservatiu quan tinguem relacions sexuals. Per sort, estan investigant per fer una vacuna contra el SIDA i al nostre país estan a punt de trobar-la.

CURIOSITATS

La SIDA la poden desenvolupar tant homes com dones, però és més habitual en homes.

Al 2013, 1,5 milions de persones van morir per aquest virus, però comparant amb el 2005, que van morir 2,4 milions, la xifra ha millorat de manera notable.
Els famosos tampoc es lliuren d’aquesta malaltia, alguns com Freddie Mercury o Eazy-E, van patir SIDA, i van morir per arrels d’aquest virus.



El dia internacional del SIDA, es celebra l’1 de desembre. La primera vegada que es va commemorar va ser al 1988 i és representada amb un llaç vermell.

Comentaris