Dones artistes: Louise Bourgeois

ANA GONZÀLEZ

Josephine Louise Bourgeois va néixer a París el 25 de desembre de 1911, i va morir a Nova York el 31 de maig de 2010. Va ser una escultora i artista francesa.

Louise Bourgeois va néixer i es va criar a França, però la major part de la seva carrera artística va tenir lloc a Nova York, on es va traslladar el 1938 després de casar-se amb l'historiador d'art nord-americà Robert Goldwater (1907-1973).


El reconeixement de la seva tasca artística va ser notable sobretot durant els darrers anys de la seva vida, quan va esdevenir una important influència per a les noves generacions d'artistes, especialment dones.
Impulsada per una agudesa psicològica poc comuna, Louise Bourgeois mai va deixar de tractar els temes universals: les relacions entre les persones, l'amor i la frustració entre amants o membres d'una família, l'erotisme... tot això amb malícia, ira o afecte. L'art, "garantia de salut mental", era el que li permetia de transformar els seus dimonis en aliats.


Des dels seus primers dibuixos, pintures i gravats, la seva obra gira entorn de la procreació, el naixement i la maternitat sota la forma de les dones-casa, barrejant l'arquitectura i el cos, l'orgànic i els blocs geomètrics: bust amb casa de columnes a les espatlles, costelles en forma d'escales i portes. Però el fil de la seva obra és el fal·lus (el pare), que ella anomena "nena" i l'aranya (la mare). Segons Louise Bourgeois, l'aranya representa la mare, "perquè la meva millor amiga va ser la meva mare, i ella va ser tan intel·ligent, pacient, neta, útil i raonable com una aranya".L'aranya és el símbol dels tapissos que reparava la seva mare (com si fossin una teranyina) i tots els assumptes pertanyents als mateixos: agulles, fils.

Comentaris