La Natàlia ens parla de la Colitis Ulcerosa

LUNA NIETO I VERÓNICA PINO

El passat dia 5 d’abril, la Natàlia Adroher, una exalumna del centre,  ens va venir a parlar sobre la malaltia que pateix, Colitis Ulcerosa, que la té des dels 17 anys.
La Natàlia en un moment de la xerrada

La Colitis Ulcerosa és una malaltia que afecta l’intestí gruixut. Se li formen petites úlceres i té alguns efectes com diarrea, sang, vòmits, mucositat intestinal i inflamació de l'intestí... A més, a aquesta malaltia també va relacionada amb dolor articular i problemes de pell.
Contra aquesta malaltia es segueixen una sèrie de tractaments, però en el cas de la Natàlia, aquests li van fer efecte durant bastant temps, però va arribar a un punt en el qual no notava cap millora, i per tant, la van haver d’operar per fer-li una ostomia, que va consistir en una petita part del budell que surt de la panxa, agafar una placa i fer-li un forat, després fer un camí a l'exterior que li porta a una bossa a la part inferior de l’abdomen. 

La Natàlia va dir que la bossa va ser la seva salvació, perquè en el seu cas, patia la malaltia d’una forma bastant extrema, i que si no hagués sigut per la bossa, segurament s’hagués mort. 

A més li vam preguntar si la bossa afectava a la seva vida diaria i va contestar que no li afectava pas, encara que ha de tenir compte que per exemple, no se li desenganxi o que no s’ompli del tot i canviar-la dos o tres cops al dia o també ha de tenir cura de la seva dieta: té una alimentació sense fibra (com la fruita i verdura) i sense residus (com les llegums), res de coses processades ni begudes amb gas. La seva dieta consta majoritàriament de pasta i arròs. 

Els primers dies, ella mateixa no es volia mirar, es tapava la bossa amb samarretes llargues, perquè hi havia gent que la mirava amb fàstic, tot i que d’altres li preguntaven respecte la bossa per saber-ne més. Va passar per una depressió, va patir desnutrició, deshidratació,... També li venien atacs de pànic i d’ansietat. Poc a poc, ho va anar superant i fins i tot, ara ella es confecciona unes fundes molt boniques per la bossa, i les llueix com un complement més.
Un altre moment de la sessió

Per últim, ens va comentar que existeix en una associació de malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa a Catalunya que es diu: ACCU Catalunya, que ideen projectes per donar veu i suport als malalts de Crohn i Cloitis Ulcerosa, que actualment tenen un projecte anomenat ‘’No puc esperar’’, que podeu trobar explicat a una altra entrada del nostre blog. 
I també participa a Ostomizados España, la qual porta a terme amb uns altres tres companys. A més, ens va comentar que és un grup de gent entre 16 i 30 anys, i que es donen ànims, i fan sortides tots junts.

Malgrat tot, la seva família i amics la van ajudar a superar tot el patiment i avui dia fa vida normal.
En un futur, espera recuperar-se de l'última operació i intentaran retirar-li la bossa i aconseguir que el seu aparell digestiu funcioni amb la màxima normalitat.
Foto final de grup

Comentaris