Pròtesis i robòtica al Puig Cargol

Alícia Casals explica la recerca en impressió 3D i control neurològic


DIANA DARRIBA

Gràcies al finançament del Centre d’Estudis Calongins Colònico, els alumnes de 4t d’ESO i batxillerat de l’institut Puig Cargol vam poder gaudir d’una ponència que duia per títol “Pròtesis i robòtica en rehabilitació. De la impressora 3D al control neurològic” a càrrec d’Alícia Casals, doctora en informàtica, catedràtica d’arquitectura i tecnologia a la Universitat Politècnica de Catalunya, vicepresidenta de la Societat Catalana de Tecnologia a l’Institut d’Estudis Catalans i investigadora sobre robòtica intel·ligent amb aplicacions mèdiques. 
Aquesta conferència va tenir lloc el passat divendres 12 de gener, a la sala polivalent del nostre centre, dins el marc d’activitats de la Setmana de la Ciència. Els alumnes vàrem aprendre en què consisteix la recerca que es fa avui en dia sobre pròtesis intel·ligents. Les investigacions pioneres utilitzen la impressió 3D per confeccionar pròtesis o ortesis (suports externs pel pacient) utilitzant les xarxes neuronals: uns teixits electrònics que imiten les connexions del nostre cervell i, mitjançant l’aprenentatge, s’adapten a les persones realitzant les funcions que no poden fer per si mateixes. Aquestes xarxes són connctades al sistema nerviós dels pacients per tal que puguin dur a terme els moviments que no poden executar sense aquesta ajuda externa. És a dir, no estan programats per fer-ho sinó que a través d’un aprenentatge poden desenvolupar els moviments que la persona ha perdut. 

Al final de la xerrada, els alumnes vam tenir l’oportunitat d’expressar els nostres dubtes i qüestions, els quals van ser molt ben aclarits i comentats.
Va ser un acte molt interessant, explicat d’una manera molt entenedora i clara que ha servit per generar curiositat sobre aquest àmbit  i ampliar el coneixement dels joves un cop més.

Aquí veiem Alícia Casals en un moment de la conferència

Comentaris