La lluita

JÚLIA ARBAT I ASMAA EL AAMRANI



TÍTOL: Teseu sobre el minotaure
ANY: 1781-1783
AUTOR/A: Antonio Canova
MATERIAL: Marbre
UBICACIÓ: Londres Victoria & Albert Museum
MIDES: 145’4 cm x 158’7 cm x 91’4 cm

L’escultura respresenta a Teseu sentat sobre el Minotaure en acabada la seva lluita amb el minotaure. A l’escultura surt representat un home nu amb una banya i un tall de roba que li tapa els genitals. Sota d’ell hi ha el minotaure amb la banya clavada estirat al terra.
Teseu mira a la seva víctima amb certa malenconia.
Ens expressa un sentiments de victòria, de guanyador per part de Teseu i pena, malenconia per part del minotaure. 

La història de Teseu i el minotaure:

Posidó, déu del mar, va regalar un brau blanc al rei Minos perquè el sacrifiquès en el seu honor, però en comptes d’això, Minos va sacrificar un altre i va amagar la bèstia blanca en el seu palau. Com a càstig per la seva avarícia, Posidó va fer que Pasífae, l’esposa del rei, s’enamorés de l’animal i donés a llum un monstre amb cap de brau i cos humà, el Minotaure. Mentrestant Androgeu, fill de Minos, era assassinat a Atenes desprès que guanyés en una competició als jocs, per la qual cosa Minos va declarar la guerra als atenesos i els va vèncer. Un any Teseu, descendent de Posidó i fill adoptiu d’Egeu, es va oferir com a víctima, amb la intenció de matar el Minotaure. Segons la tradició, Teseu va matar el monstre bé amb una espasa, bé a cops, va sortir del laberint amb el fil d’Ariadna i va marxar de Creta amb la princesa. Sigui com sigui, Teseu es va oblidar del senyal que havia acordat amb son pare, que, pensant en el fracàs i la mort del fill, es va suïcidar llançant-se al mar, des d’aleshores conegut com a Mar Egeu. Atenes va honrar el seu alliberador anomenant-lo rei. Per la seva banda, Ariadna, segons una versió feliç de la història, es va casar amb el mateix déu del vi.

VALORACIÓ PERSONAL: 

Hem triat aquesta escultura perquè ens ha semblat molt interessant i impactant. Teníem curiositat per saber quina era la seva història, ja que n’havíem sentit a parlar i el que volia fer-nos sentir l’autor, al fer aquesta obra, també el lloc on s’ubicava i l’any en què la va fer aquest autor famós.

Comentaris