L'art de mirar: Hilma af Kiint

JANINA ALEMANY I MARINA PÉREZ

Cada mes a l’institut s’exposarà un quadre d’una pintora diferent, dins del projecte “L’art de mirar”.

El quadre d’aquest mes és de Hilma af Klint,és del 1907 i d’art abstracte. Està situat al vestíbul de l’ institut al costat de consergeria.

L’ojectiu d’aquest projecte és introduir l’art en la nostra vida quotidiana a l’institut, i recordar o conèixer algunes dones artistes que hem oblidat al llarg de la història.

Indagem en la seva història...
Hilma Klint de nacionalitat sueca va néixer el 26 d’octubre de 1862, a Solsona (Suècia). 
Es va formar a l’escola tècnica Konstfack, i a l’academia de Belles Arts (Konstakademien) d'Estocolm.
Se la coneix com la dona que va inventar l’abstracció, perquè va viure una tràgica experiència d'acompanyar en la mort a la seva germana de deu anys, després d’aquella desgràcia va expressar els seus sentiments i emocions en els quadres.
Són aquestes obres secretes, grans aportacions a la història de l'art. Més de 1000 quadres abstractes realitzats molt abans que existís l'art abstracte, ocultats durant 50 anys perquè en aquell moment no serien entesos. Ella va demanar que no s'ensenyessin. 
No va ser fins a 1986 que el món va poder gaudir de l'obra de Af Klint.
Hilma af Klint va morir el 21 d’octubre de 1944 amb 81 anys a Danderyd, municipi de suècia.

Aquí tenim altres quadres de l'autora


Les seves pintures es van exposar per primera vegada al 1986, al County Museum of Art, de Los Angeles, i han passat pel Pompidou de París, el Moderna Museet d' Estocolmo, les Serpentine Galleries de Londres o el Museo Picasso de Málaga. El MOMA es va negar a exposar la seva obra per la controvèrsia sobre les seves tendències ocultistes.

obras de Hilma af Klint
Alguns dels seus quadres exposats

Comentaris