Dia mundial de les Nacions Unides

NORA BLAS I ANGELA CORDOBA

Imatge extreta de la Viquipèdia

El passat 24 d’octubre es va celebrar el Dia Mundial de les Nacions Unides. Aquest dia marca l’aniversari del naixement de la Carta de les Nacions Unides (1945). L’objectiu principal d’aquest document és treballar per la Pau mundial. Aquesta carta es va signar el 26 de juny del 1945, a San Francisco, quan va acabar la Segona Guerra Mundial. A partir de la signatura d’aquesta carta es va crear l’ONU.

L’ONU és l’Organització de les Nacions Unides. És un organisme internacional que es va crear per evitar que nous conflictes internacionals afectin a la Pau Mundial i vetllar pels drets humans. L'ONU té l'oficina central a Nova York, als EUA.

El 31 d’octubre del 1947 es va acordar que el 24 d’octubre se celebraria l'aniversari de l’entrada en vigor de la Carta de les Nacions Unides. Per celebrar-ho es fan  discursos arreu del món, manifestacions, declaracions de Pau, etc. L’any 2016 l'Assemblea General va recomanar que tots els estats i membres que celebressin aquest dia com a festa oficial. A Barcelona, en aquesta data,  es convoca el 39è Premi per la Pau. Aquesta iniciativa és de l’Associació per les Nacions Unides d'Espanya (ANUE), que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i pretén guardonar i distingir persones, entitats o institucions que han treballat i contribuït a la defensa i promoció dels drets humans.

En Pau Casals va ser un músic que va  lluitar constantment per la pau, la justícia i la llibertat al llarg de la seva vida. L’any 1971 va fer un discurs davant de l'Assemblea General de les Nacions Unides que va passar a la història. Va tenir lloc durant la cerimònia on li van donar la Medalla de la Pau de les Nacions Unides. En el discurs va parlar de la seva mare, de com trobava a faltar Catalunya i va demanar la Pau a Espanya, que encara estava sota la dictadura franquista (vídeo del discurs).

Creiem que el dia de les nacions unides és un dia que s’ha de recordar perquè és molt important seguir treballant per aconseguir la Pau Mundial, i quin millor dia per fer-ho, que el dia que es va signar la Carta de les Nacions Unides.

Comentaris