EL CANVI CLIMÀTIC

El canvi climàtic un greu problema que afecta a la nostra societat actualment i que si no actuem ja per solucionar-ho, serà irreversible i no hi haurà marxa enrere. 

El canvi climàtic és un canvi del clima produït per l’activitat humana, que altera la composició de l’atmosfera mundial i fa que hi hagi fenòmens meteorològics extrems, augment de temperatures, i un problema molt greu que és el desgel dels casquets polars, entre d’altres. 




Té diferents causes, com per exemple l’efecte hivernacle, el CO2  com a regulador del clima, els combustibles fòssils i l'escalfament global… L’efecte hivernacle està relacionat amb la capa de gasos que hi ha a l’atmosfera que impedeixen que la radiació que produeix la Terra perquè hi pugui haver vida no s’escapi. El problema actual és aquests gasos han augmentat i s’hi han abocat gasos que no són naturals de l’atmosfera. Els combustibles fòssils com el petroli o el carbó estan produint un augment de diòxid de carboni a l’atmosfera i produint un augment de temperatura, que serà d'1 °C al 2020 i de 2 °C al 2050. 



Tindrà diferents conseqüències que si no actuem aviat seran irreversibles. Aquestes són: l'augment del nivell del mar a causa del desglaç parcial els casquets polars, la desaparició de ciutats i zones de conreu a prop del mar, canvi en quan a les precipitacions, moltes a la costa i poques a les illes, canvis en la distribució de la vegetació, i una expansió de les zones desertes, aparició de malalties tropicals en zones on ara no hi són, i escassetat d’aliments degut a les dificultats de cultiu. 


Es preveu que l'any 2050 el nivell del mar s'haurà elevat entre 28 i 53 centímetres, hi haurà un clima extrem que produirà huracans devastadors, sequeres, nevades devastadores, onades de calor, etc, l’any 2.100 les temperatures hauran pujat diversos graus, i l'augment de les precipitacions i el desgel alteraran la salinitat dels oceans, el que afectarà els corrents marines i ecosistemes. 


La meva opinió és que hem d’actuar ja, no ens podem retrasar més. Hem de començar a modificar la nostra manera de viure i els nostres hàbits de consum. Hem de fer entendre als presidents i governadors de que això és un tema seriós que afecta a tot el planeta. Hi ha moltes maneres de lluitar-hi; fomentar el reciclatge, i sobretot la reducció dels plàstics, comprar productes de temporada i de proximitat, i no fer servir tant el cotxe i fer servir altres sistemes de mobilitat nets com anar a peu o en bici.


Martí Riera García

3r C


Comentaris