HALLOWEEN VS CASTANYADA

 Halloween vs castanyada

La castanyada  

Què és?

La Castanyada és una festa tradicional amb més de tres segles d’història que se celebra la vigília de Tots Sants, a la nit. És un dels esdeveniments de tardor més carismàtics de Catalunya, l’Aragó, les Balears i València.


Origen:

La castanyada prové d’una festa funerària relacionada amb cultes paganes. Normalment, el plat principal consta de castanyes, moniatos i panellets. Aquesta celebració té origen a finals del S.XVIII.


Què simbolitza?

Es considera l’acte de rostir les castanyes com un acte de connexió amb les ànimes difuntes. De fet, de vegades es rostien mentre es resaven les tres parts del rosari. També es feia un toc de campanes en homenatge als morts, una tasca manual i molt cansada que requeria moltíssima energia. Aquest sopar els permetia aguantar el ritme durant tota la Nit de Difunts.


Qui és la castanyera?

Solia ser una dona anciana vestida amb robes humils. En l’actualitat, es comercialitzen disfresses d’aquest personatge i molts petits el llueixen el 31 d’octubre i l’1 de novembre, així com en altres festes importants.




Halloween

Què és?

Halloween és una festivitat internacional  que es celebra el 31 d’Octubre, el mateix dia que la castanyada.

Per celebrar-lo, la gent es disfressa, es tallen carbasses i es fa al famós “truc o tracte”.


Origen:

És originari d’Irlanda, però es celebra en tots els països del món, com ara Espanya.

Antigament els celtes feien una gran cerimònia commemorant el final de la collita, a finals d’Octubre. Aquests van anomenar a aquesta festivitat Samhain, que vol dir el final de l’estiu.

Amb el cristianisme i l’arribada del dia de tots els sants, van canviar el dia de celebració de

halloween, fent que aquest se celebrés el 31 d’octubre.








Diego, Jesús, Olga, Eric


Comentaris